image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #7: De dood van Michael Jackson


Op 25 juni 2009 overleed één van de grootste entertainers aller tijden, Michael Jackson, in een huis in Los Angeles. Rond het middaguur werd hij in zijn huis getroffen door een hartstilstand, in een periode waarin hij zich voorbereidde op de concertreeks die hij vanaf 13 juli 2009 in Londen zou geven. Ondanks zijn al reeds jarenlange fragiele toestond, kwam het overlijden van de mega-ster voor velen toch onverwachts, niet in de laatste plaats voor zijn fans. Een icoon dat zijn stempel drukte op de popmuziek en meermaals bewees zijn tijd ver vooruit te zijn, was niet meer...



Een team van brandweerlieden dat in de buurt was, heeft Michael Jackson naar eigen zeggen nog proberen te reanimeren in zijn woning. Hij werd vervolgens naar het UCLA Medical Center gebracht. De eerste berichten over zijn overlijden kwamen iets later. Rond 15.20 uur meldden de Los Angeles Times en Associated Press op basis van een anonieme bron in het ziekenhuis dat Jackson zou zijn overleden.

Rouw
Nadat het nieuws zich snel over de hele wereld verspreide,  verzamelde zich een grote menigte bij het UCLA Medical Center, waarna de politie de omgeving van het ziekenhuis afzette. Vele aanwezigen, maar ook fans over de hele wereld waren in rouw. Ook bij zijn woning verzamelden zich belangstellenden. Over de doodsoorzaak van de popster zou nog lange tijd onduidelijkeid blijven bestaan.

Dagen daarna
Ook de dagen na het overlijden bleef de dood van de popster onderwerp van gesprek. Zijn dood gaf de verkoop van zijn muziek een enorme boost: ongekend. Op 7 juli 2009 werd een herdenkingsceremonie gehouden in het Staples Center in het centrum van Los Angeles. 11.500 entreetickets werden verloot onder de fans. Bekende artiesten als Stevie Wonder, Lionel Richie, Mariah Carey, John Mayer en Jennifer Hudson traden op. Ook pastors, een woordvoerder van het Huis van Afgevaardigden en de familie van Jackson verschenen op het podium.




'Elvis'
De dood van Jackson wordt vaak vergeleken met de dood van Elvis Presley, die ook stierf aan een overdosis medicijnen. Over beide artiesten loopt overigens het gerucht dat ze hun dood in scène gezet hebben. Jackson vreesde overigens vaak voor een gelijkaardige dood.

Fenomeen
Dat de dood van Michael Jackson zoveel aandacht kreeg op televisie en in de kranten (zie ook die van ons), is niet zo vreemd. De succesvolle carrière van Jackson heeft hem deel gemaakt van de popcultuur. Hij doorbrak raciale barrières en ontwikkelde het fenomeen 'de videoclip'. Het werk van Jackson beïnvloedt ook nu nog steeds vele artiesten. Zijn status lijkt alleen maar gegroeid te zijn door zijn overlijden. Velen zeggen dan ook dat hij nu, in tegenstelling tot het decenium voor zijn dood, weer de icoon is die hij in de jaren tachtig en negentig was.

Weet jij nog waar je was toen het nieuws bekend werd?







Share this:

CONVERSATION

2 reacties:

  1. Ik was samen met Nowelle Haan naar een concert van Kings of Leon in Keulen. Na afloop kwamen we bij Candlelight binnen en bleek Jackson te zijn overleden.
    Typisch aan het verhaal was dat ik die ochtend nog had zitten uitzoeken hoe ik kaarten kon krijgen voor een van de concerten in de O2 arena.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik herinner me nog heel goed de avond en de nacht. Vooral omdat het niet één moment was dat je het hoorde: eerst kwam er nieuws over Michael Jackson en een mogelijk hartstilstand (ik hoorde dat voor het eerst toen mijn vader smste), toen dat MJ zou zijn overleden en later die nacht, de definitieve bevestiging. Ik kreeg het allemaal met één oog mee, omdat ik de hele nacht door werkte aan de laatste loodjes van m'n scriptie, tot 06.00 uur 's morgen, totdat het licht werd. Aan de ene kant steeds het concentreren op m'n (nacht)werk, aan de andere kant de uiteenlopende emoties en beelden op tv: huilende mensen, dansende mensen (om hun held te eren) en vooral steeds opnieuw: muziek, optredens en videoclips van MJ op z'n best, beelden die met recht tijdloos zijn geworden.

    BeantwoordenVerwijderen