image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #15: Cafébrand in Volendam

Gelukkig Nieuwjaar! Dat wenste men elkaar in een café Volendam in 2001 ook, vlak voordat een brand uitbrak die aan veertien jonge plaatsgenoten het leven kostte. Een vreselijke ramp - vandaag precies 15 jaar geleden - die nooit vergeten zal worden.



Oorzaak van de brand in café Het Hemeltje, was een bundel aangestoken sterretjes. De sterretjes zorgden ervoor dat de volledige droge kerstversiering die aan het plafond was bevestigd, in brand vloog. Een barmedewerker probeert de brand nog te blussen met water en ijsblokjes, maar de versiering vat overal vlam. De brandende massa viel naar beneden in het overvolle café. Een zware brand was het gevolg.

Slachtoffers
In het café waren veel feestende jongens en meisjes aanwezig. Veertien (veelal jonge) mensen kwamen om het leven. Zo'n tweehonderd mensen raakten (ernstig) gewond. Velen van hen lijden nu nog steeds aan de gevolgen van de ernstige brandwonden. Omdat de capaciteit van een hoop brandwondencentra te klein was om alle gewonden te behandelen, werden veel slachtoffers in het buitenland verpleegd, onder andere in Leuven en Brussel.



Een slechter begin van 2001 was voor heel veel families in Volendam en omstreken niet denkbaar. Toennalig koningin Beatrix bezocht en sprak met families en slachtoffers een dag later. Na de ramp ontwikkelde 16% van de slachtoffers een posttraumatische stressstoornis. De kranten vind je hier. Wat herinner jij je nog van dit nieuws, vandaag 15 jaar geleden?










Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten