image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #20: Zwaarste aardbeving ooit in Nederland

Op 13 april 1992 om 03.20 uur 's nachts kwam de grond in Limburg en omstreken in beweging... en niet zo'n beetje. De sterkste aardbeving die ooit in Nederland is waargenomen was een feit.



Nederland is niet erg kwetsbaar voor zware aardbevingen, maar in 1992 was het toch goed raak, zeker voor ons Limburg. Het epicentrum van deze krachtige aardbeving lag enige kilometers ten zuiden van Roermond. De sterkte bedroeg 5,8 op de Schaal van Richter.Na de beving werden er tot een maand later nog 200 naschokken gemeten met sterktes tot 3,8 op de schaal van Richter.




Schade
De aardbeving richtte op sommige plaatsen meer schade aan dan op andere, waardoor de intensiteit niet overal hetzelfde was.In het gebied tussen Roermond, Maaseik (België) en Heinsberg (Duitsland) werd door deze beving schade aangericht aan (vooral oudere) gebouwen en auto's, die geraakt werden door vallend puin. De totale schade werd geschat op 275 miljoen Nederlandse gulden (dus zo'n 125 miljoen euro), waarvan 170 miljoen gulden (77 miljoen euro) in Nederland. Het Nationaal Rampenfonds maakte zo'n 2,5 miljoen gulden over aan het Rode Kruis voor de slachtoffers van de aardbeving in Limburg.




Record
De aardbeving was niet alleen de grootste in Nederland ooit, het wordt tevens gezien als een van de zwaarste bekende aardbevingen in de geschiedenis van Noordwest-Europa! De aardbeving werd gevoeld tot in Tsjechië, Zwitserland, Frankrijk en Engeland.

Lag jij ook in bed tijdens de aarbeving van 1992? En wat weet je nog van de dagen daarna? Deel je herinnering onderaan het kranten overzicht of vertel ze op ons Facebook-, Twitter- of Instagram account!













Share this:

CONVERSATION

1 reacties:

  1. Mijn meest "schokkende" verjaardeg ooit. Ik werd 40. Midden in de nacht wakker geschud door een onweerachtig gerommel, zwiepende hanglampen en mijn kinderen ' s nachts in bed "bedolven" onder tientallen miniatuurautootjes die van de planken boven hen naar beneden waren gevallen.
    Mijn zoon va 10 vond het de volgende avond raadzamer om niet naar bed te gaan, uit angst dat eea zich zou herhalen.
    Toen ik die nacht wakker werd besefte iki, meteen dat het om eeen -voor ons woongebied- om een uitzonderlijke zware aardbeving ging, maar gelijktijdig had ik ook een gevoel dat de beving nooit zo zwaar kon zijn dat er op uitgebreide schaal slachtoffers zouden vallen.
    Hoe groot de kracht van de beving was geweest bleek mij echter achteraf toen ik de kloof in de grond op de Brunssumerheide zag en de schade aan het politiekantoor te Heerlen, dat daardoor nadien afgebroken moest worden.

    BeantwoordenVerwijderen