image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #30: Troonwisseling Beatrix - Willem-Alexander

De troonswisseling van 30 april 2013 vond plaats in Amsterdam. Eerst de abdicatie van koningin Beatrix, vervolgens de inhuldiging van Willem-Alexander als Koning der Nederlanden. Voor het eerst in heel lange tijd had Nederland weer een vorst in plaats van vorstin.



Beatrix was sinds 30 april 1980 koningin van het Koninkrijk der Nederlanden, als opvolgster van koningin Juliana. Maar na al die jaren was het goed geweest.

Toespraak op tv
Op 28 januari 2013 kondigde Beatrix met een toespraak op de Nederlandse televisie en radio aan dat ze haar ambt op 30 april van datzelfde jaar zou overdragen aan haar oudste kind, de 'Prins van Oranje' (Willem Alexander).

Ondertekening
De koningin deed om 10.07 uur afstand van de troon door de akte van abdicatie te ondertekenen in de Mozeszaal van het Paleis op de Dam. Vanaf dat moment was prins Willem-Alexander Koning der Nederlanden.

Balkon
Vervolgens begaven prinses Beatrix en koning Willem-Alexander zich met Máxima naar het paleisbalkon, waar Beatrix haar zoon als nieuwe koning voorstelde aan het volk op de Dam. Niet dat Willem-Alexander een onbekende voor het volk was, maar toch. Ook Willem-Alexander hield een korte toespraak. In zijn inhuldigingstoespraak prees hij zijn moeder en sprak hij over de verbondenheid tussen de monarchie en de parlementaire democratie.

Feest
Het feest was groot, de hele dag vierde vele Nederlanders de troonwisseling. Het Museumplein in Amsterdam werd tijdelijk omgedoopt tot ‘Oranjeplein’. De tv-beelden van een feestende koning en zijn familie op het podium met dj Armin van Buuren tekende de ontspannen sfeer. Het koninklijk gezin stapte tegen het einde van de zogenaamde Koningsvaart uit de rondvaartboot om het publiek te groeten op het podium waar het Concertgebouworkest optrad met de dj.

Waar was jij toen Willem koning werd?




Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten