image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #44: Overlijden Paus Paulus VI

Op 6 augustus 1978 overleed paus Paulus VI in zijn zomerverblijf te Castel Gandolfo. Oorzaak: een hartaanval in zijn bed. Duizenden mensen dromden destijds samen op het grote plein vior de SInt Pieter toen bekend werd dat de paus zijn laatste adem had uitgeblazen. Staatshoofden over de hele wereld benadrukten staatshoofden vrijwel meteen de vele vresesinitiatieven die de paus tijdens zijn 15-jarige periode als paus had ontwikkeld.



Paulus VI, geboren als Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini (1897) was paus van de Rooms-katholieke Kerk van 1963 tot zijn dood. Hij zette het Tweede Vaticaans Concilie voort, dat door zijn voorganger, Johannes XXIII, begonnen was. Hij was de eerste paus die per vliegtuig rond de wereld reisde. Later zou Johannes Paulus II (paus tot in 2005) deze vorm van missie vertienvoudigen.

Laatste maanden
Op 16 maart 1978 werd Paulus' vriend - en oud-premier van Italiƫ - Aldo Moro door de Rode Brigades gegijzeld. De paus ontving een bericht van Moro zelf, die de paus vroeg hem te helpen aan de eisen van de brigades tegemoet te komen. De Paus schreef daarop een open brief aan de Rode Brigades. De brief van Paulus ontmoette kritiek van vele Italianen, die de toonzetting ervan te mild vonden ten opzichte van de Brigades. Toen Moro uiteindelijk vermoord werd teruggevonden in de achterbak van een auto, was Paulus gebroken. Hij ging voor in de requiemmisen hield er een gedenkwaardige preek.

Overlijden
Het was een van de laatste publieke optredens van deze paus, die op dat moment al ernstig ziek was. Paulus VI overleed aan de gevolgen van een hartaanval, die hij kreeg tijdens een mis in de kapel van het pauselijk buitenverblijf in Castel Gandolfo.

Zaligverklaring
Op 20 december 2012 werd Paulus VI door paus Benedictus XVI eerbiedwaardig verklaard, een eerste stap op de weg naar zijn zaligverklaring. Eind 2013 erkende de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen een wonder dat werd toegeschreven aan Paulus VI.

Wat weet jij nog van het overlijden van deze paus? Bekijk de twee kranten en reageer!
(klik voor een vergroting)
























Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten