image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #48: Vuurwerkramp in Enschede

De eerste grote gebeurtenis in het toen nog kersverse millenium, vond plaats op zaterdag 13 mei 2000. Een opslagruimte met vuurwerk van het bedrijf S.E. Fireworks vlam. De ontploffingen die daarop volgden vaagden de hele woonwijk Roombeek in Enschede weg, iets dat we allemaal kennen als 'de Vuurwerkramp'. Want een ramp dat was het zeer zeker. We bewaarden veel voorpagina's van diverse kranten in het land, waarbij de foto's soms haast doen denken aan 9/11.


Bij de ramp vielen 23 doden (waaronder vier brandweermannen) en ongeveer 950 mensen raakten gewond, 200 woningen werden verwoest. De oorzaken van de ramp zijn nog steeds niet helemaal duidelijk.

Weggevaagd
De grootste ontploffing was tot 60 kilometer ver te horen. De rookkolom die hierna ontstond was onder andere vanaf Deventer en in een straal van circa 70 kilometer van Enschede te zien. Tweehonderd woningen werden volledig verwoest; circa 1500 woningen buiten de wijk en circa 500 omliggende bedrijven raakten zwaar beschadigd; 1250 mensen raakten dakloos.



Impact en wereldnieuws
Zowel van professionals uit binnen- en buitenland, maar ook door honderden vrijwilligers werd hulp geboden. Pas nadat alle branden waren geblust, de slachtoffers geregistreerd en de hulpverleners huiswaarts waren gekeerd, kwam het besef over de omvang en impact naar voren. De filmbeelden van de ramp gingen heel de wereld over en iedereen realiseerde zich daardoor hoe groot de impact was.

Onderzoek en regelgeving
Sommigen meenden dat de voorwaarden voor de ramp waren geschapen door laks overheidsoptredenen dat degene die de brand aanstak niet alleen verantwoordelijk mag worden gehouden. De ramp heeft in Nederland geleid tot onderzoek naar regelgeving en regelhandhaving op het gebied van vuurwerk en andere ontplofbare stoffen door rijk en gemeente.


Bekijk de vele voorpagina's hieronder en vertel ons: Waar was jij ten tijde van de Vuurwerkramp?















<


Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten