image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #49: MH17 uit de lucht geschoten boven Oekraïene

Misschien wel de meest recente kranten die we delen, zijn die van 17 juli 2014 en daarna. De datum dat de MH17, met aan boord 298 mensen (waarvan 193 Nederlanders) uit de lucht werd geschoten. Een nationaal trauma op zeer grote schaal.


De Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 stortte neer bij het Oost-Oekraïense dorp Hrabove in de oblast Donetsk, nadat deze geraakt was door een luchtdoelraket. Rondom Donetsk was op dat moment een pro-Russische opstand gaande. Aan boord waren 298 mensen, 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Zoals gezegd waren 193 inzittenden Nederlands. Niemand overleefde de dramatische crash.

Diep getroffen
Juist doordat het vliegtuig inwoners verspreid over heel Nederland aan boord had, was de pijn en het verdriet massaal. Maar in het begin is er nog (heel veel) onduidelijk. 'Raadsels rondom crash', kopt het Limburgs Dagblad de ochtend daarna. Premier Mark Rutte onderbrak zijn vakantie in Duitsland om zich bij het crisisteam in Den Haag te voegen. Koning Willem-Alexander liet via de Rijksvoorlichtingsdienst weten diep getroffen te zijn en intens mee te leven. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft een onafhankelijk onderzoek naar de vliegramp geëist en onderstreepte het belang van een ongehinderde en veilige toegang tot het rampgebied. Op 18 juli 2014 hing op alle Nederlandse overheidsgebouwen in het binnen- en buitenland de vlag halfstok.

Rouw
Voor de start van de dertiende etappe in de Ronde van Frankrijk werden de slachtoffers herdacht met een minuut stilte. Woensdag 23 juli 2014 werd in Nederland uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Het was voor het eerst sinds het overlijden van koningin Wilhelmina in 1962 dat Nederland een dergelijke dag kende.

Toegang

Nederland eist nog dezelfde dag  dat hulpverleners 'ongehinderde en veilige toegang' moeten krijgen tot de plek waar het toestel van Malaysia Airlines is neergestort. Dat duurt pijnlijk genoeg nog even, maar uiteindelijk lukt het. Pro-Russische opstandelingen in het oosten van Oekraïne komen met een staakt-het-vuren van 2 tot 4 dagen. Het tijdelijke bestand gaf onderzoekers de mogelijkheid hun werk te doen.  De lichamen van inzittenden van de Boeing 777 lagen verspreid over een gebied binnen een straal van 12 kilometer van de rampplek.


Terug naar Nederland
Op 21 juli bracht een trein met koelwagons de stoffelijke resten van ruim 200 slachtoffers van Torez naar Donetsk, en de volgende dag door naar Charkov. Op 23 juli werden de eerste 40 kisten naar Nederland vervoerd. Een indrukwekkende ceremonie op vliegbasis Eindhoven volgt bij aankomst van de eerste vluchten met slachtoffers van vliegramp MH17 in Oekraïne. Van een 'prachtige, plechtige ceremonie' tot een 'mooie, bitterzoete thuiskomst'. De internationale pers komt superlatieven tekort om de ceremonie op Vliegbasis Eindhoven woensdagmiddag te omschrijven.



Onderzoek
Het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines in Oekraïne is, voor zover bekend, het grootste in zijn soort in de Nederlandse geschiedenis. Voorlopige conclusies van de Onderzoeksraad over de vliegramp van eind september 2016: 'De Buk-raket waarmee vlucht MH17 werd neergeschoten was afkomstig uit Rusland.' Na de aanval op het toestel op 17 juli 2014 werd de raketinstallatie weer vanuit Oost-Oekraïne de Russische grens overgebracht.





Waar was jij toen toen je hoorde over de MH17-ramp? Bekijk de voorpagina's hier en laat het ons weten:








Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten