image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #50: Moord op Theo van Gogh

Minder dan drie jaar na de moord op Pim Fortuyn, wordt Nederland opnieuw opgeschrikt door een moord op een bekende Nederlander. Filmmaker, columnist en regisseur Theo van Gogh werd op de ochtend van 2 november 2004 in de Amsterdamse Linnaeusstraat door Mohammed B. vermoord.



Toen hij voorbij het stadsdeelkantoor Oost/Watergraafsmeer reed, werd hij door een andere fietser, Mohammed B., met een pistool onder vuur genomen. Van Gogh werd door acht kogels getroffen. Ook twee omstanders werden geraakt. Hierna kwam Mohammed B. naar Van Gogh toe en sneed hij met een mes de keel van Van Gogh door. Vervolgens stak hij dit mes in het lichaam. Met een kleiner mes stak hij een brief gericht aan Ayaan Hirsi Ali op het lichaam van Van Gogh.

Arrestaties
In de uren na de moord arresteerde de Amsterdamse politie nog acht mensen in verband met de moord. Mohammed B. en de andere arrestanten werden er onder andere van verdacht deel uit te maken van de terroristische cel de 'Hofstadgroep'.

Schok
De moord werd door veel mensen als een ernstige bedreiging van de vrijheid van meningsuiting in Nederland ervaren. In binnen- en buitenland leidde de moord op Van Gogh tot verontwaardiging en omvangrijke media-aandacht. Van rellen op straat tot brandstichting in bepaalde scholen. 'Tot hier en niet verder' kopt een van de voorpagina's die we bewaarden.

Stille tocht
Een stille tocht was in strijd met het karakter van Theo van Gogh. Een paar duizend mensen kwamen betreffende dinsdagavond daarom op de Dam in Amsterdam bijeen om daar met veel lawaai Van Gogh te herdenken. Mensen namen toeters, pannen, deksels en andere zaken bij zich op lawaai te maken. Nog voor de bijeenkomst om 19.30 uur begint steeg een oorverdovende herrie op van de Dam.

Dam
Burgemeester Cohen van Amsterdam en minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) spraken die avond. Na de enorme kakofonie van geluid op de Dam werd om 19.50 uur twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Theo van Gogh.

Waar was jij toen je dit schokkende nieuws hoorde? We bewaarden de volgende kranten (klik voor een vergroting):





Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten