image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #52: Eerste mens op maan

Waar was Jij eindigt met een knaller! Het allerlaatste item bevat maar liefst vijftien, voornamelijk Limburgse, kranten van de eerste maanlanding. Het vormt dan ook één van de grootste gebeurtenissen voor de mensheid die te vinden is in onze ruim vijftigjarige krantencollectie.



Het was me nogal een 'happening' destijds. Apollo 11 heette de missie van het Apolloprogramma, die voor het eerst mensen op de Maan zette. De bemanning van de Apollo 11 bestond uit de astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins.





Naar de maan
Op 16 juli 1969 werd de enorme drietraps Saturnusraket (even hoog als de Dom van Utrecht) gelanceerd, met de Apollo-11-module en de maanlander in de neus om die naar de maan te brengen voor de eerste bemande maanlanding. Op aarde heerste grote spanning. Na drie dagen bereikten de astronauten de maan en begonnen dit hemellichaam te omcirkelen. Op 20 juli 1969 werd de maanlander, "Eagle" (adelaar) genaamd, losgekoppeld van de module en landde omstreeks 9 uur 's avonds Nederlandse tijd op de maan. De wereld wachtte in grote spanning af of alles goed zou gaan.

Naar buiten
Om 4 uur 's nachts waagde astronaut Neil Armstrong zich naar buiten, betrad het maanoppervlak, en sprak de historische woorden - vanwege de directe televisie-uitzending op aarde live te volgen -: 'That 's one small step for man, one giant leap for mankind.' ("Dit is maar een kleine stap voor een mens, maar een enorme stap voor de mensheid"). Limburgs Dagblad kwam direct met een 'extra maandeditie', waarop met grote hoofdletters was te lezen 'Dansend over de maan.'





Maandziekte
Bij terugkomst op aarde werden de astronouten door Richard Nixon welkom geheten. Hij kon hen niet de hand schudden, aangezien ze per direct voor achttien dagen in quarantaine werden geplaatst om na te gaan of ze aan hun verblijf in de ruimte en op de Maan buitenaardse infecties en ziekten hadden overgehouden. Dat was overigens iets waar destijds veel mensen op aarde rekening mee hielden: de aanraking met de maan zou voor tal van onbekende ziekten kunnen zorgen, met alle gevolgen van dien...

Rusland of Amerika?
Lange tijd was het niet de vraag òf de mens voet op de maan zou zetten, maar welk land dit het eerste zou lukken. Zie ook de bewaarde krant 'Van wie is de maan?' Aanvankelijk leken de Russen de strijd te gaan winnen. Nadat ze al in 1957 met succes de eerste kunstmaan of satelliet, de 'Spoetnik' hadden gelanceerd, brachten ze in 1961 voor het eerst een mens in de ruimte, die in een satelliet, 'Vostok' geheten een rondje om de aarde draaide. Met het Apollo-programma waren het echter de Verenigde Staten die als eerste op de maan kwamen. Het Apollo-programma bestond uit 17 vluchten, waarvan de laatste 11 bemand waren.

Twijfel
Na verloop van tijd is er enige twijfel ontstaan over de maanvlucht. Het was duidelijk dat politieke motieven aan de basis lagen van de maanlanding en er wordt zelfs getwijfeld of deze landing wel degelijk heeft plaatsgevonden. Twee vragen werden er gesteld: 'Hoe kon de eerste stap zijn gefilmd als er niemand was?' en 'Waarom wapperde de Amerikaanse vlag op het oppervlak als er geen lucht was?'

Wat herinner jij van deze historische gebeurtenis? Bekijk - voor de allerlaatste keer - de kranten en voorpagina's beneden en laat ons via Twitter, Facebook, Instagram of gewoon hierbeneden weten: WAAR - WAS - JIJ ?





















Share this:

CONVERSATION

1 reacties: