image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #21: Brand op de Kissel in Heerlen

Geen wereldramp, zoals bij sommige kranten die we bewaard hebben, maar wel degelijk een gebeurtenis die velen in de regio zich herinneren. Het meubelmagazijn van Käller-Schunck aan de Kissel in Heerlen ging 24 september 1973 in vlammen op. Duizenden mensen waren daar getuige van en de schade was enorm.



De brand was in de verre omstreken te zien. Maar wat stond er in brand? Vanuit de toegestroomde menigte klonken al snel geruchten dat de brand woedde in het magazijn van Käller Schunck aan de Kissel. Hoge vlammen en de rookontwikkeling was groot.

Kritiek
De brand werd gevoed door het houten meubilair en de schuimrubber matrassen die er opgeslagen waren. De brand zou rond kwart voor twee ontstaan zijn door herstelwerkzaamheden aan de verwarmingsinstallatie. Rond 15.00 uur werd de brand kritiek en werd onder andere de nabijgelegen ijsfabriek van La Veneziana bedreigd.


Schade maar geen slachtoffers
Later werd duidelijk dat de schade van de brand de 1,5 miljoen gulden overtrof. Een voor die tijd gigantisch bedrag! Gelukkig waren er geen slachtoffers en zelfs de vogels uit een aangrenzende voliere werden gered door een oud Limburgs Dagblad fotograaf (zie onze kranten).

En het gebouw? Daarvan bleven enkel enige zwart geblakerde muren overeind.

Herinner jij je de brand nog? En waar was je toen?
Laat het ons weten in een reactie!



Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten