image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #43: Tankwagen ontploft op Spaanse camping

Vakantie vieren in Spanje in de zomer van 1978: voor honderden toeristen liep het rampzalig af. Op 11 juli vielen er 215 doden door een grote brand als gevolg van de ontploffing van een tankwagen op de camping Los Alfaques in Alcanar gelegen in het zuiden van de provincie Tarragona.



Onder de doden waren toen ook veel buitenlanders waaronder Britten, Belgen en Nederlanders. De ramp staat in Spanje bekend als 'de infierno van Tarragona'. Door de explosie van een tankwagen gevuld met vloeibaar propeen nabij de ingang van de camping was er voor veel campinggasten geen ontsnapping mogelijk.

Explosie
Wat gebeurde er precies? Rond 14.30 uur die bewuste dag reed de met 25 ton vloeibaar gas beladen tankwagen, 6 ton teveel, tegen een muur waarna de tank scheurde door de overdruk. Het gas, wat lichter is dan lucht, ontsnapte uit de tank en verspreidde zich over het campingterrein waarna het vuur van de tankwagen het gas bereikte en dat deed exploderen.



Niet alleen de mensen die zich op de camping bevonden overleden door de explosie en enorme brand, maar ook diegene die op zee op hun luchtbedje dobberden of in bootjes zaten. Met name het deel bij de ingang van de camping werd geraakt en het was daar waar de meeste slachtoffers vielen.

Redding en slachtoffers
Direct na de explosie hadden reddingswerkers en brandweer het in eerste instantie nog moeilijk om op de camping te komen, aangezien de ontplofte tankwagen de ingang tot de camping blokkeerde. De meeste slachtoffers waren erg zwaar verbrand en velen van hen redden het ziekenhuis niet.

Het aantal slachtoffers was zeer hoog en is tot op heden nog onzeker. Onder de 215 doden waren 36 Belgen, 10 Nederlanders, enkele Britten en Fransen en de rest nationale toeristen.


Herinner jij deze gebeurtenis nog? En waar was je toen je het hoorde? Bekijk de drie kranten die we bewaarden en reageer!









Share this:

CONVERSATION

1 reacties:

  1. Staat nog in m'n geheugen gegrift . M'n oom tante enn3 nichtjes kwamen om bij die ramp

    BeantwoordenVerwijderen