image1 image2 image3 image4

waar was jij?|50 jaar (wereld) nieuws|gedrukt in de mijnstreek|WWjij.nl

Item #51: Johan Cruijff overleden

Op donderdag 24 maart kwam het (toch nog wel vrij onverwachte) nieuws dat Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd in zijn woonplaats Barcelona was overleden. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de beste voetballers in de geschiedenis.




In 2015 maakte Cruijff bekend dat er in oktober longkanker bij hem was vastgesteld en in februari van 2016 meldde hij nog dat de resultaten van de eerste behandelingen positief waren. "Ik heb het gevoel dat ik 2-0 voor sta in de eerste helft. De wedstrijd is nog niet afgelopen, maar uiteindelijk ga ik winnen", zei hij toen.

Succes
De grootste successen als voetballer boekte Cruijff met Ajax, de club waar hij opgroeide. In 1973 verkaste Cruijff naar FC Barcelona, waar hij herenigd werd met trainer Rinus Michels. Cruijff en Michels waren ook verantwoordelijk voor het succes van het Nederlands elftal bij het WK van 1974. Ook als trainer was Cruijff succesvol. Met Ajax won hij twee keer de KNVB-beker en in 1987 de Europa Cup II en tevens met FC Barcelona. Na zijn trainersloopbaan bleef Cruijff invloedrijk bij zijn grote liefdes Barcelona en Ajax.

Geroemd
Voetbalclub FC Barcelona roemde Cruijff op de dag van zijn overlijden in een in memoriam dat door de voorzitter en liefst zeven oud-voorzitters ondertekend werd. De club kondigde tot 2 april een periode van rouw af. Op de avond van zijn dood speelden Feyenoord en Sparta met rouwbanden om. Bij het huis in Betondorp waar hij de eerste twaalf jaar van zijn leven woonde, werden bloemen neergelegd. Dezelfde dag werd bij de oefeninterland tussen Nederland en Frankrijk in Amsterdam de wedstrijd na veertien minuten een minuut lang stilgelegd en werd er een minuut lang voor Cruijff geapplaudisseerd.

Paginagroot

Op zaterdag 26 maart werden in De Telegraaf drie pagina's met overlijdensadvertenties gewijd aan Cruijff. De dag na het overlijden konden diverse kranten maar één ding bedenken dat het meeste recht deed aan de voetballer: één pagina grote foto van de man die volgens zijn grootste fans niet voor niets de initialen JC draagde...

We bewaarden diverse kranten. Bekijk ze hieronder. Tevens is dit het enige item dat we delen van de kranten die we bewaarden nadat Waar Was Jij begon. Want ook sinds die datum wordt de verzameling nog altijd aangevuld.

Volgende week de aller-allerlaatste!





Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten